Vítejte, Přihlásit

Med

 

Je to jedna z mála potravin, o které neplatí, že co je dobré, není zdravé. Med  je snadno stravitelný, vynikající přírodní a vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců apod. Svým obsahem odpovídá zdravé výživě a zvyšuje přirozenou odolnost organismu. Med má ideální vlastnosti přírodního léčebného a výživného charakteru.

 

Druhy medu

Nejčastěji slyšíme o květovém a lesním medu. Omezit se na toto dělení je jako dělit víno na bílé a červené. Stejně jako kvalitní víno si i kvalitní med zaslouží více pozornosti. Pokud tedy nechceme zůstat jen u květového, nebo lesního medu, můžeme vybírat z poměrně pestré škály tohoto produktu. K základním jednopruhovým medům se řadí například řepkový, slunečnicový, lipový, akátový. Poměrně často se lidé ptají, jak včelař donutí včely létat na konkrétní rostliny. Není v tom žádná magie, včely jdou prostě tam, kde co kvete. Jelikož rostliny kvetou v různém období, lze tyto medy opravdu získat. Musí se samozřejmě vyjmout ze včelstva, než začne snůškové období pro jinou rostlinu. Potom už se nejedná o jednopruhový med, ale med smíšený. Samozřejmě se můžeme setkat s dalšími druhy medu, například z pampelišek, ovocných stromů, ostružin, malin, jetele. Ve světě se můžeme setkat s medy „tropickými“.

 

Jaký med vybrat?

Jak už jsem se zmínil, med je každý dobrý a zdravý. Záleží však na každém z nás, jakému dáme přednost. Každý máme jiné chuťové buňky. Osobně dávám přednost medu Českému. Obsahuje všechny látky z naší okolní přírody, které v dovozovém medu například z pomerančovníku a jiných tropických rostlin nejsou.

Další poměrně málo známý fakt je, jakým způsobem probíhá léčení včelstev. Medy dovezené z jiných států mohou obsahovat antibiotika a jiné zbytky léčiv. V České republice je léčba antibiotiky zakázána.

 

Pastový med

Lepší možností je, když včelař med ihned po vytočení z plástů pastuje tj. speciálním postupem upraví do jemné, krémovité konzistence. V takto upraveném medu jsou zachovány všechny hodnotné látky, je však měkký, snadno se roztírá a přitom, na rozdíl od tekutého medu, při nabírání nekape a neztéká. Krémovité konzistence je dosaženo tím, že se zabrání tvorbě velkých navzájem spojených krystalů medu; krystalky jsou jemné, nespojené. Pastovaný med má stejnoměrnou konzistenci, je téměř bílý, nebo mírně nažloutlý. Pravlastí krémového medu jsou USA a Kanada, kde je právě tento med spotřebiteli nejvíce žádán, a to nejen pro svoji konzistenci, ale i pro světlou barvu!


DomůDomů



Košík  

(prázdný)

Přihlášení

Novinky

Momentálně nejsou žádné novinky